Kawa bez ekspresu

Kawa bez ekspresu? Oczywiście!

Właściciele ekspresów za kilka tysięcy przecierają oczy ze zdumienia, pyszna kawa bez ekspresu? Ależ oczywiście! Wystarczy wyposażyć się w kilka niedrogich elementów do parzenia i odpowiednio przygotować ten aromatyczny napój. Jakie są więc alternatywy do drogich ekspresów? Jest ich co najmniej kilka i tylko od osobistych preferencji będzie zależeć na jaki się zdecydujesz – przy odpowiednim zaparzeniu kawa ze wszystkich będzie smakować wyśmienicie!

French Press

Ten bardzo popularny zaparzacz wywodzący się z Francji na początku XX wieku, szturmem wszedł do gospodarstw domowych. Jest to doskonała alternatywa do skomplikowanych zaparzaczy. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość świeżo zmielonej kawy i zalać ją gorącą wodą. Po chwili parzenia wciskamy tłok, który jest zakończony siateczką – zadaniem siateczki jest powstrzymanie fusów przed przedostaniem się do górnej części zaparzacza, w której będzie znajdować się ciepły napar.

Kawiarka

Klasyka wśród kawoszy – wykonana w niej kawa będzie bardzo zbliżona do espresso, ale jej wykonanie jest dużo prostsze! Sama kawiarka została zaprojektowana połowie XX wieku we Włoszech. Aby zaparzyć kawę, wystarczy uzupełnić jej dolny zbiornik, przykryć sitkiem, w którym będzie znajdować się kawa, a następnie dokręcić górną część – to w niej będzie zbierać się czysta kawa. Oczywiście kawiarkę stawiamy na indukcji lub gazie, a następnie czekamy aż górna część będzie uzupełniona. Należy pamiętać o wyborze wysokiej jakości kawiarki – kiepskie materiały mogą negatywnie wpływać na smak kawy.

Aeropress

Można powiedzieć, że ten rodzaj zaparzacza wyglądem przypomina wielką strzykawkę. Do jej środka wsypujemy zmieloną kawę, zalewamy wrzątkiem następnie wkładamy tłok i przeciskamy przez papierowy filtr. W rezultacie otrzymujemy aromatyczną i smaczną kawę. Jest to idealna propozycja dla podróżujących w miejsca, gdzie nie uświadcza się kawy z mielonych ziaren. Jedynym mankamentem jest mała pojemność mała pojemność – wyjdą z niej maksymalnie 2 małe kawy na jedno zaparzenie.

Drippery

Swoją prostą konstrukcją urzekną nie jedną osobę – do zrobienia kawy wystarczy dripper, gorąca woda, zmielona kawa i papierowe filtry – resztę załatwi grawitacja. Kawa wykonana w ten sposób z pewnością zadowoli kubki smakowe nawet największego konesera.

 

Jak sami widzicie alternatywne metody parzenia, mogą być równie dobre co ekspresy do kawy – a na pewno zdecydowanie tańsze. Jeśli więc nie macie dużych funduszy – koniecznie sami spróbujcie zaparzyć kawę w jednym z wymienionych zaparzaczy.

 

Dodaj komentarz